LAST CHANCE SALE - MINDST 40% RABAT - SHOP HER!  

03. Juni 2021
Skrevet af Mathias Schmidt

“One small step for man, one giant leap for mankind.” Sådan lød de legendariske ord fra den amerikanske astronaut Neil Armstrong i juli 1969 i forbindelse med månelandingen. Og det er lige før, at vi hiver os op på samme niveau, for den nye Dissing Moonphase er som en anden Neil Armstrong landet. Godt nok ikke på månen, men på Ditur.dk. Gennem flere årtusinder har mennesket været forbundet med himlen. Før der var noget, der hed ure og urværker, brugte man solen, månen og stjernerne som instrumenter til at holde styr på dage, måneder og år. 

Der er (heldigvis) sket meget siden dengang, men fascinationen for månens betydning for livet på jorden er i den grad stadig intakt. 

Dette er det nye Dissing Moonphase et lysende eksempel på, og nu tænker du måske: Hvad er et moonphase-ur overhovedet, og hvordan virker det? Og hvorfor overhovedet købe et moonphase-ur i dag? Alt dette og lidt til får du svar på i dette blogindlæg. 

Inden vi når så langt, synes vi, at det er på sin plads med en lille introduktion af det nyeste ur i Dissing-kollektionen - Dissing Moonphase. Uret går i fodsporene på legendariske urmærker, som Omega, Patek Phillipe og Rolex, der alle har lagt navn til moonphase-ure. 

Inde i Dissing Moonphase finder du kvalitetsurværk - nemlig et swiss made Ronda 706.1 movement-urværk. Samme kvalitet finder du på urets ydre, som er udstyret med ridsefrit safirglas og 316L kirurgisk stål, der anses for at være den bedste kvalitet af stål til produktion af ure. Uret måler 41 mm. i diameter, hvilket gør det til et elegant, afdæmpet og klassisk herreur. Hvad end du er til en læderrem eller stållænke, er der mulighed for begge med det nye Dissing Moonphase. Du kan ligeledes få uret i forskellige farvekombinationer, og vi vil (næsten) garantere, at der findes et Dissing Moonphase, der passer perfekt til netop din smag og dit håndled.

Godt så. Med det på plads kan vi nu komme videre i teksten, og det kan vi passende gøre med nedenstående spørgsmål:

Hvad er et moonphase-ur?

Et moonphase-ur (eller månefaseur som det hedder på dansk) viser månens forskellige faser gennem et lille hul på urskiven. De mest populære moonphase-ure er udstyret med bosom-visning, og det samme er tilfældet med Dissing Moonphase. Det betyder, at uret har en åbning formet som en halvmåne med en bule på hver side, der skal forestille jordens silhuet.

Med et moonphase-ur kan du altså holde styr på månens aktuelle placering på himlen. Månens form varierer dog i løbet af måneden, alt efter hvilken fase månen befinder sig i. Månen gennemgår 8 faser, men kun fire af disse er synlige på et moon phase-ur:

1. Nymåne - Månen befinder sig mellem jorden og solen, hvilket betyder, at månen ikke er synlig for os på jorden.
2. Første fjerdedel - Månen er halvt synlig (højre side) set fra jorden.
3. Fuldmåne - Månen er fuldt belyst af solen set fra jorden 
4. Sidste fjerdedel - Månen er halvt synlig på sin venstre side. Hvordan virker et moonphase-ur?

Månecyklussen - eller den tid det tager at komme fra en nymåne (når månen ikke er synlig) til en fuldmåne og tilbage igen - tager cirka 29,5 dage. Det er det, kalendermånederne stadig er baseret på. 

Bag urskiven i et moon phase-ur finder du typisk en roterende skive med to identiske måner på, og denne disk roterer en cyklus på 29,5 dage, hvilket som sagt afspejler månens kredsløb om jorden.

Den roterende skive flyttes med et 59-tandet tandhjul (29,5 dage x 2 = 59), der rykker et hak frem hver 24. time, hvilket sikrer, at hver måne på skiven passerer åbningen på uret hver 29,5 dag.Sådan indstiller man et moonphase-ur

Hvordan man indstiller et moonphase-ur varierer naturligvis fra model til model. Nedenfor har vi lavet en kort guide til, hvordan du indstiller Dissing Moonphase, så du hurtigt kan komme i gang med at bruge uret.

1. Træk kronen ud 

2. Justér moonphase-åbningen på urskiven
 - Drej kronen med uret, indtil fuldmånen dukker op på urskiven - dvs. at månen er i midten af åbningen. Og ja, det kan godt tage lidt tid, idet du skal gøre det manuelt.

3. Indstil ugedagen
- Næste skridt er at indstille uret til den ugedag, hvor der senest var fuldmåne. Hvornår der senest var fuldmåne, kan du finde ud af her. Lad os sige, at du i starten af juni 2021 vælger at indstille uret. Så skal du indstille ugedagen til onsdag, da den seneste fuldmåne fandt sted onsdag den 26. maj 2021. 
- Du indstiller ugedagen ved at dreje kronen med uret frem og tilbage mellem kl. 21.00 og 23.00 (det skal være mellem 21.00 og 23.00 og ikke 9.00-11.00 om formiddagen). Når du har indstillet ugedagen til, hvornår der senest var fuldmåne, skal du indstille datoen.

4.Indstil datoen
- Inden du indstiller datoen, skal du indstille tiden, så den står på kl. 6.00.
- Nu skal du indstille datoen til, hvornår der senest var fuldmåne. Lad os igen sige, at du skal indstille datoen i starten af juni, så skal du indstille datoen, så den står på 26, da seneste fuldmåne var 26. maj 2021.
- Datoen indstiller du ved kl. 4-markeringen, hvor du med en spids genstand (fx en stift) trykker på knappen på siden af uret. For hvert tryk rykker du datoen med en dag. Når du har indstillet uret til den dato, hvor der senest var fuldmåne, kan du gå videre til næste punkt.

5.Indstil tiden
- Med ugedagen og datoen på plads skal du nu blot dreje kronen med uret, så det passer til den aktuelle dato og det aktuelle klokkeslæt. 

6. Skub kronen ind igen og wupti! Nu har du månen og dens faser med på armen.

Det var lidt af en teknisk smøre, så nu bevæger vi os hurtigt videre til det sidste punkt på dagsordenen.

Hvorfor købe et moonphase-ur i dag?

Det er de færreste, der i dag kigger mod himlen for at finde ud af, hvad klokken er. Armbåndsure og smartphones har for længst overtaget denne tjans, men det er heller ikke grunden til, at dit næste ur skal være udstyret med en moonphase-funktion. Moonphase-funktionen tilfører nemlig uret et unikt præg. Derudover er moonphase-uret til dig, der ikke kan få nok af et urs tekniske indre og sætter pris på historien bag de ikoniske moon phase-ure. 

Vil du gerne have månen med dig, hvorend du går, kan du gå på opdagelse i Dissing Moonphase-modellerne lige her.