Vandtæthed på dit ur

1

 

Når vandtætheden i et ur beskrives, henviser det til hvor stort et undervandstryk, uret kan klare. Det betyder altså, at ydre dele på uret ikke er omfattet af begrebet om vandtæthed, da dele som eksempelvis læderremme, sten på uret og lignende godt kan blive påvirket af vand på andre måder end det indre urværk. Når der henvises til urets vandtæthed i ATM handler det altså udelukkende om, hvordan det indre urværket er beskyttet af urkassen. 

ATM er et udtryk for atmosfærisk tryk, og det er denne betegnelse, som anvendes, når man taler om vandtæthed på ure, da dette netop handler om, hvilket undervandstryk uret kan klare. 1 ATM svarer til et tryk på 10 meters dybde. Det er vigtigt, at understrege, at 1 ATM ikke betyder, at uret kan bruges i vand ned til 10 meter, men at det kan holde til det belastning der opstår på 10 meter. Det kan være svært at skelne mellem disse ting, men det vigtigste er dog, at man ikke kan antage, at 1 ATM betyder, at uret er vandtæt på 10 meters vanddybde. Så et ur er ikke nødvendigvis vandtæt, blot fordi, at urkassen kan klare det tryk der ville være på 10 meters dybde. 

Hos Ditur forhandler vi ure som har alt fra 1 ATM til 100 ATM, så urene spænder altså bredt. De hyppigste anvendte ATM-enheder på ure er dog 3 ATM, 5 ATM, 10 ATM samt 20 ATM. Vi vil herunder forsøge at forklare nærmere, hvad ure med disse ATM-enheder kan holde til i forbindelse med deres vandtæthed. Dog er det vigtigt at have in mente, at urene altid testes på laboratorier, hvor vandtrykket er stabilt, og der tages dermed ikke højde for pludselige påvirkninger af uret, herunder bølger, hop i vandet og lignende, som naturligvis kan forekomme ved brug af uret i vand. Så trods nedenstående forklaringer og retningslinjer, skal man altid være påpasselig, når man bruger sit ur i og i nærheden af vand, da der ingen garanti er for, at uret kan tåle præcist det samme i naturlige omgivelser, som det er testet til at kunne i laboratoriet. Fælles for alle ure, som anvendes i nærheden af vand er, at kronen altid skal være skubbet/skruet helt ind til urkassen. 

OBS. Hos Ditur anbefaler vi, uanset urets ATM, altid kun at anvende ure med skruekrone, når du er i tæt kontakt med vand, da disse ure bedre kan holde vandet ude end ure med almindelig krone. Husk altid at have skruet kronen helt ind på dit ur. Er du i tvivl om, hvordan en skruekrone fungerer, kan du få det forklaret her

Bemærk, at kondens i dit ur ikke er ensbetydende med, at uret har taget vand ind. Kondens opstår oftest grundet temperatursvingninger. Du kan læse meget mere om kondens her

Ure med 3 ATM (tryk på 30 meter)

Uret tåler stænk i mindre grad ved for eksempel håndvask, men tåler på ingen måde at komme under vand eller at blive udsat for mere vand end mindre stænk. Ure med 3 ATM er uegnede til bad, svømning og lignende.

Ure med 5 ATM (tryk på 50 meter)

Uret tåler større stænk i forbindelse med håndvask og det tager ikke skade af at komme under vandet i et kort øjeblik i forbindelse med for eksempel håndvask, opvask eller lignende. Dog anbefaler vi ikke, at uret udsættes for meget vand med kun 5 ATM, da det er begrænset, hvor meget vand, urene her kan holde til.

Ure med 10 ATM (tryk på 100 meter)

Uret kan anvendes til let svømning og til snorkling på lavt vand, hvor uret ikke udsættes for pludselige bevægelser i vandet som for eksempel ved spring i vandet, store, pludselige bølger, hurtige bevægelser i vandet og lignende. Trods uret er rimelig resistent overfor vand med sine 10 ATM, vil vi ikke anbefale, at man tager uret på i bad, da dette kan medføre pludselige og kraftige vandstød på uret, hvilket uret ikke kan tåle. 

Ure med 20 ATM (tryk på 200 meter) og opefter 

Uret kan bruges til både snorkling og dykning på dybere vand. Husk altid at sikre, at skruekronen er skruet helt ind på dit ur, inden det kommer i kontakt med vand.

Generelle anbefalinger omkring vandtæthed fra Ditur

Trods det ved flere af de beskrevne ATM ovenfor udtrykkes, at urene kan bruges i bad og til svømning, vil vi altid anbefale at tage uret af inden bad og svømning, da det er meget mere skånsomt mod uret. Dette anbefales især ved ure som har ydre dele, som kan være let modtagelige fra vand, herunder læderremme, pyntesten og lignende.